Back to Basics 1: harjauskoulu

01.04.2020

Tehtiin koronakaranteenissa pikku video, enjoy!

Hampaiden harjaus on kaikille tuttu juttu, mutta moni pikku yksityiskohta voi helposti kaivata parantamista. Oikeastaan tässä lajissa ei koskaan voi olla liian hyvä. Etäkoulussa olevan koululaisen kanssa tehtiin oma pikku opetusvideo hampaiden harjaamiseen.


Miksi hampaita harjataan? Mihin sillä pyritään?

Plakki. Biofilmi. Lika. Hampaiden pinnoille kertyy jatkuvasti biofilmiksi tai plakiksi kutsuttua bakteerimassaa. Suussa on tuhatkunta erilaista bakteeria, jotka kasaantuvat yhteen muodostaen biofilmin. Biofilmin koostumus vaihtelee suun eri pinnoilla; limakalvoilla, ientaskussa ja plakissa on hyvin erilainen kattaus pöpöjä.  Suu ei ole koskaan bakteeriton, vaan suussa on aina normaalifloora, bakteerikanta joka elää vuorovaikutuksessa elimistön kanssa. Esim. häiriö suoliston normaalifloorassa saattaa lisätä riskiä moneen sairauteen ja antibioottisesistenssiin. Kun bakteeripeitteet eli bakteeriyhdyskunta laajenee, alkaa ns. hyvien tyyppien sekaan ja päälle kasaantua harmillisempia bakteereita, joilla on kyky aiheuttaa esim. reikiintymistä ja ientulehdusta. Suun bakteerit voivat edesauttaa myös systeemisiä tulehduksia, kuten ateroskleroosia.


Kansankielellä: Plakki on sitä pehmeää massaa, jota tulisi aamuin illoin poistaa hampaiden pinnoilta, jotta vältyttäisiin suun mikrobien häiriötilalta ja sen aiheuttamilta harmillisilta sairauksilta. 

"Harjaa vain ne hampaat, jotka haluat säilyttää."

Kuva: https://images.app.goo.gl/jTFKB72Tm11TFSwR8

Tässä kuvassa näkyy plakkia, hammaskiveä ja voimakas ientulehdus. 


Mitä on hammaskivi?

Hammaskivi on plakkia, joka on kovettunut hampaan pinnalle syljessä ja ravinnosta tulevien mineraalien vaikutuksesta. Bakteerit hammaskivessä ovat eläviä ja aiheuttavat tulehduksia. Hammaskivi lisäksi toimii plakkiretentiona, eli edesauttaa plakin kertymistä. Hammaskiveä on lähes mahdoton saada kotona poistettua hammasharjalla, joten sen poistaminen vaatii visiitin hammashoitolaan. Hammaskiveä ei tule jos ei ole plakkia.

Miksi käytetään tahnaa?

Fluori on tärkein ainesosa tahnassa. Useimmat markettien tahnat sisältävät fluoria. Fluoritonta tahnaa suositellaan vain jos juomavedessä on liikaa fluoria. Joissain luontaistuotetahnoissa ei ole fluoria, ja osan potilaiden kanssa käydään keskusteluita fluorin myrkyllisyydestä. Kaikki aineet voivat olla myrkyllisiä, jopa vesi, liian suurina annoksina. Turvalliseen fluorin käyttöön saa ohjeita mm. hammashoitolasta tai täältä

Karies, eli reikiintyminen on sairaus, jossa suun bakteerit tuottavat happoa ja "mädättävät" kiillettä ja kiilteen läpäistyään alla olevaa hammasluuta. Happohyökkäys tapahtuu suussa joka kerta, kun pistämme jotain suuhumme. Pehmeä hammasluu tuntuu pienelle lusikan tapaiselle hammaslääkärin instrumentille, ekskavaattorille, kuin parmesaanijuustolta. Ennestään elimistön yksi kovimmista materiaaleista muuttuu pehmetessään ruskeahkoksi ja pehmeäksi. Fluorilla on kyky kovettaa jo pehmennyttä hammasluuta ja kiilteen liuennutta osaa uudelleen, muodostaen fluoroapatiittia. Jos reikä ei ole edennyt liian pitkälle, voidaan ns. alkavia reikiä pysäyttää ja reikiintymistä ehkäistä käyttämällä fluoria.

Hammastahnassa voi olla myös muita vaikuttavia ainesosia, mm. bakteerien toisiinsa tarttumista estäviä, valkaisevia, kosteuttavia ja vaahtoavia ainesosia.

Miten hampaat tulisi harjata?

Hampaat tulisi puhdistaa niin, että kaikki plakki tulisi poistetuksi. Hampaat tulisi harjata aamuin illoin, mutta pelkkä hampaiden harjaus ei riitä, sillä harja ei mene hammasväleihin. Siksi hammasvälit tulee puhdistaa erikseen kerran päivässä.

Hammasharjan tulee puhdistaa kaikki hampaan pinnat ja tähän on olemassa monia tekniikoita. Englannissa on suositeltu tätä tekniikkaa, jossa ensin pyöritetään ja sitten pyyhkäistään kohti purupintaa. Suomessa moni, kuten itsekin, opettaa harjaamaan edestakaisin nytkyttävin liikkein, jos kyse on käsiharjasta. Sähköharjalla harjataan rauhallisesti harjaa siirtämällä hampaalta toiselle. 

1. Kostuta hammasharja. Levitä noin ison herneen kokoinen määrä (1-2cm) hammastahnaa harjalle.

2. Levitä hammastahna purupinnoille nopealla pyyhkäisyllä puolelta toiselle.

3. Aloita varsinainen harjaus ulkopinnalta yläleuasta. Etene nykyttäen 2-3 hammasta kerrallaan käsiharjalla tai yksi hammas kerrallaan rauhallisesti sähköharjalla. Älä paina, mutta pidä harja kiinni ienrajassa ja nosta huulen alla riittävän ylös. Ulkopintoja harjatessa avaa suuta vain vähän, jotta poski joustaa. Käännä harja myös viimeisen hampaan taakse.

4. Harjaa sisäpinnat aloittaen alaleuasta kielen alta. Muista asettaa harja ienrajaan (katso peilistä). Nosta harjan varsi pystyy etuhampaissa. Muista viimeisen hampaan tausta.

5. Harjaa takahampaiden purupinnat ja jatka niin pitkälle kuin pystyt. Koko suun puhdistuksen tulisi aikuisella kestää noin 2min.

6. Sylje tahna ulos ja puhdista hammasvälit. Älä huuhtele kaikkea tahnaa pois! Kokeile kielellä tuntuuko kaikki hampaiden pinnat liukkailta. Jos ei--> kohdista harja vielä sinne.