Back to Basics 2: hammasvälien puhdistus

04.04.2020

Toinen kotivideo hampaiden puhdistuksesta!

Ensiksi täytyy sanoa, että nyt kun olen hetkellisesti pois poran ja kyretin varresta, on tämä blogin pitäminen ihana sidos omaan ammattiin. Normityöstä poissaollessa huomaa, että oikeasti rakastaa hammaslääkärin työtä. Jos jotain positiivista seuraa koronakriisistä, niin nyt on aikaa tämän kaltaisillekin uusille aluevaltauksille. 

Toiseksi: haluan tässä kohtaa mainostaa Suomen Hammaslääkäriliiton I love Suu-sivustoa. Sinne on koottu valtavan hieno paketti suun sairauksista ja omahoidosta, mm. hammasvälien puhdistuksesta. Sivustoilta löytyy linkki kaikkiin suun terveyden Käypä Hoito -suosituksiin. Sivusto on suunnattu kaikille muillekin kuin hammashoidon ammattilaisille.

Kolmanneksi: Tällä viikolla huomasin koronauutisten joukossa positiivisen uutisen: mm. "denssin", eli Ruotsista tuotava vahvemman nuuskan maahantuonti on koronan vuoksi huomattavasti vaikeutunut. 

Hammasvälien puhdistus

Hammasvälien puhdistus on vähintään yhtä tärkeää kuin hampaiden harjaaminen. Hammasvälit tulisi puhdistaa vähintään kerran päivässä. Välineitä on paljon, ja esittelen niitä tämänkertaisessa videossa. 

Hammasvälien puhdistus on se osa, josta aletaan helpoiten luistamaan, mikä näkyy hyvin vastaanotolla. Tyypillistä on, että lankaan tartutaan vimmatusti päivä ennen hammashoitoa. Voin kertoa, että ammattilainen näkee kyllä miten kotona on toimittu- turha yrittää huijata:D

Välien puhdistamattomuus näkyy hammasvälien reikiintymisenä, ientulehduksena ja parodontiittina. Yleinen harhaluulo on, että jos hammasväli on kerran paikattu, ei se reikiintyisi uudestaan. Väärin. Aikuisilla tavallisin syy paikkaukselle on sekundaarikaries, eli jo kertaalleen paikatun hampaan uudelleen reikiintyminen. Syy reikiintymiselle on useimmiten sama kuin ensimmäiselläkin kerralla: plakki, eli biofilmi. Oikeastaan suurin osa meidän työstämme on taistelua biofilmin aiheuttamia tauteja vastaan. Koko lähtökohta on aika hullunkurinen, kun ajattelee, että plakin saa pois harjalla ja langalla. Harja+ lanka = alle 10€, vs. yksi hampaan paikka alkaen n.35€ (julkisella) tai n.70€(yksityisellä).

Hammasvälit puhdistetaan hammaslangalla, lankaimella, hammastikulla, harjatikulla tai hammasväliharjalla. Puhdistuksessa pyritään puhdistamaan ikenen ja hammasvälin muodostama "kolmio".  Hammaspuutosalueella puhdistetaan hampaiden sivupinnat, joihin harja ei ulotu.

Tärkeää on, että kukin löytää sellaiset välineet, joilla välien puhdistus onnistuu päivittäin ja että kaikki välit tulee puhdistettua. Katsomme potilaan kanssa yhdessä vastaanotolla sopivat välineet välien puhdistamiseen. Usein käy kuitenkin niin, että kysyessäni miten kotona on mennyt, käy ilmi ettei potilas kuitenkaan pääse esim. takahammasväleihin, vaikka siellä olisi pahin tulehdus. Sitten mietitään uudelleen instrumentteja tai harjoitellaan yhdessä niiden oikeaoppista käyttöä. 


"Ei pidä lannistua, vaikkei harjaus tai välien puhdistus sujuisi heti. Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella."Lapsen hammasvälejä voi alkaa puhdistaa, kun pysyvät hampaat alkavat puhjeta (n.6v iässä). Jos maitohampaistossa todetaan plakkia ja ientulehdusta, tulisi hammasvälit puhdistaa päivittäin jo silloin. Alle 10-vuotiaan käden motoriikka harvoin kykenee välien puhdistamiseen. Tässä voi aikuinen olla apuna ja pikkuhiljaa lapsi saa itse opetella välien puhdistamista. Hammaslankain saattaa olla helpoin väline aloittaa harjoittelu. Tärkeää hammashoitotottumuksissa on esimerkin voima, etenkin isältä pojalle. Itse opetan yläasteikäisille tarkastuksen yhteydessä lankaustekniikkaa.


Vanhusten kauhistuttavasta suun terveydentilasta voisin kirjoittaa oman postauksen. Monella vanhuksella käden motoriikka ja kognitio on sairauksien myötä selkeästi heikentynyt. Asuessaan kotona (mitä nykypolitiikalla on lähdetty voimakkaasti ajamaan), se johtaa siihen, että kukaan ei välttämättä hoida suuta. Hyvällä tuurilla aikuinen lapsi (tytär) käy harjaamassa hampaat silloin tällöin. Jos kotihoidon resurssit olisivat oikein, tai jos huonokuntoinen vanhus olisi laitoshoidossa, tulisi hoitohenkilökunnan harjata asukkaan hampaat ja puhdistaa hammasvälit päivittäin. Tätä koulutusta kunnan hammashoito antaa vanhushoidon henkilökunnalle. Miten mahtaa käydä riskiryhmäläisten suun terveydelle koronakriisissä?

Hammaslangan ABC

1. Valitse hammaslanka, jonka saat ahtaimpaan ja hankalimpaan hammasväliin.

2. Voit hieroa lankaan fluorihammastahnaa ja näin viedä tahnaa hammasväliin.

3. Ota tavallista lankaa riittävän pitkä pätkä ja pyörittele sormien ympärille tai sido lenkiksi.

4. Ujuta edestakaisella liikkeellä lanka varovasti hammasväliin ("kolmion" kärki, eli kontakti hampaiden välissä voi olla tiukka).

5. Pyyhi hammasvälissä molemmat hampaan pinnat ("kolmion" sivut) ikenen alta ylöspäin hieromalla ja tuo lopuksi lanka pois.

6. Pyyhi tai huuhtele lanka, jos siihen on tarttunut ruokaa tai plakkia.

Hammasväliharjan ABC

1. Hammasväliharja on suositeltava väline vähänkin isompiin hammasväleihin.

2. Hammashoitolassa valitaan sopivan kokoiset väliharjat, tai esim. väliharja takahammasväleihin ja lanka etuhammasväleihin. Kokoja on 0,4 mm:stä ylöspäin.

3. Hammasväliharjan tulee täyttää ikenien ja hampaan pintojen muodostama kolmio.

4. Hammasväliharja voidaan taivuttaa, jotta päästään myös sivuille ja taakse.

5. Väliharja viedään "kolmiosta" sisään ja ulos. Harja pidetään vaakasuorassa ja harjan kärki voi tulla läpi sisäpuolelta. 

6. Voit käyttää hammasväliharjaa useamman kerran, kunhan vain huuhtelet ja kuivaat sen huolella.

7. Hammasväliharja on oiva väline puhdistamaan myös oikomiskiinnikkeitä (braketteja).
Iloa ja pääsiäisen odotusta viikonloppuun!