Keliakia ja suu

31.05.2020

Keliakia saattaa oireilla myös ruuansulatuskanavan alkupäässä, eli suussa. Hammaslääkäri on joskus ensimmäinen, jolle saattaa herätä epäily potilaan keliakiasta. Keliakia voi aiheuttaa monenlaista oireilua suussa, tai suu voi olla oireeton. Keliakialiitto linkitti hieman aikaa sitten Iltalehden jutun suolistosairauksista ja niiden suumuutoksista, jossa mm. keliakia mainittiin. Itse sairastuin keliakiaan 4 vuotta sitten, ja ennen diagnoosia suolisto-oireiden lisäksi kärsin ajoittain aftoista, jotka ovat hävinneet täysin gluteenittoman ruokavalion myötä.


Keliakia 

Keliakia on krooninen autoimmuunisairaus, jossa ihmisen suolisto ei siedä gluteenia. Gluteeni tuhoaa ohutsuolen suolinukan. Keliakia on perinnöllinen sairaus, ja Suomessa yliedustettuna geeniperimästämme johtuen - Suomessa noin 2 % väestöstä sairastaa keliakiaa (joista noin 0,7% diagnosoituja). Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa: suvussani on diagnoosi saatu 9-vuotiaana, 30-vuotiaana ja 70-vuotiaana. Keliaakikon lähisukulaisen riski saada keliakia on 1/10. Myös muita autoimmuunitauteja sairastavilla on suurempi riski saada keliakia, mm. tyypin-1-diabeetikoilla.

Gluteenia on suomalaisissa viljatuotteissa: vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Suurin osa keliaakikoista sietää kuitenkin puhdasta kauraa. Gluteenia on myös monissa viljan johdannaistuotteissa. 

Keliakia oireilee klassisesti jatkuvina vatsavaivona ja ravintoaineiden imeytymisen häiriönä. Vatsaoireet voivat olla hyvin lieviäkin ja yhä harvemmin keliakiadiagnoosin saaneilla on klassisisia oireita. Itselläni keliakia löytyi pitkään kestäneen anemian taustalta. 

Keliakia voi aiheuttaa lapsella ja nuorella kasvuhäiriöitä ja viivästyneen murrosiän. Aikuisella keliakia voi aiheuttaa muistiongelmia, osteoporoosia ja lapsettomuutta. Myös nivelkipuilu saattaa olla keliakiasta johtuvaa. Keliakia voi lisätä masennusta. Maksaentsyymit ovat usein koholla hoitamattomassa keliakiassa. Yksi 10:stä keliaakikosta saa gluteenista iho-oireita, ns. iho-keliakiaa, jolloin iholle tulee kipeitä rakkuloita.

Keliakia todetaan verikokeesta mittaamalla kudostransglutaminaasi IgA-vasta-aineet ja seerumin IgA-vasta-aine. Keliakian diagnosoimiseksi ennen tehtiin kaikille tähystys, jossa otetuista koepaloista varmistetaan diagnoosi. Päivitetyn Keliakian Käypä Hoidon mukaisesti selkeän verikoetuloksen jälkeen tähystys ei ole aina pakollinen. (Kuva: wikipedia).


Keliakian ainoa hoitomuoto tällä hetkellä on gluteeniton ruokavalio. Keliaakikon täytyy olla erittäin tarkka, sillä todella monissa tuotteissa on gluteenia vaikka ei uskoisi ja aina tarkistaa kaikki mitä suuhunsa pistää. Kaikista hankalinta oman kokemukseni mukaan on syödä toisen tekemää ruokaa: esim. moni ei tiedä, että mausteliemikuutioissa on usein gluteenia, eikä osaa välttää jauhojen pöllyämistä väärän paikkaan.

Keliakian suu-oireet 

Sinnikkäiden suun aftaumien taustalla voi olla keliakia. Aftat on yleisin keliakian aiheuttama suumuutos. Aftat ovat pieniä suun rakkuloita, jotka usein tulevat ilman selkeää syytä; taustalla voi olla myös flunssa, hormoonit trauma tai ärsyttävä hammastahnan vaahtoava aine. Aftat saattavat olla hyvinkin isoja, tai suussa voi olla useampia pieniä kipeitä rakkuloita. Keliakian mahdollisuus on hyvä pitää mielessä, kun potilas kertoo kärsineensä pitkään aftoista ja jos hänellä on ollut vastaoireita. Aftat vaikeuttavat puhumista ja hampaiden harjaamista. Aftoihin on olemassa oireita lieventäviä apteekista saatavia tuotteita, mm. triamsinolonia sisältäviä Aftab-tabletteja ja hyaluronihappoa ja kamomillaa sisältävää Afta Clear-geeliä.  (Kuva Recurrent aphthous stomatitis. Ricky et al. 2016.)


Keliakia saattaa välillisesti aiheuttaa refluksia, närästystä, jolloin hampaissa voidaan nähdä kiilteen syöpymää, eroosiota. Refluksin aiheuttamia vaurioita on saatettu paikata pitkin vuosia, ja hampaiden paikat pysyvät huonosti. 

Hoitamattomassa keliakiassa kielen pinta saattaa olla atrofinen, sileä ja kielen nystyt ovat kadonneet. Kieli saattaa olla kipeä ja herkkä voimakkaille mausteille ja ruoka-aineille. Myös ikenien voimakkaan tulehduksen taustalla voi olla keliakia aiheuttama ravintoaineiden puute (jos plakki ei ole selittävä tekijä). 

Karttakieli, on tulehdus, jossa kielen pinnalle ilmestyy paikkaa vaihtavia punertavia alueita, joita ympäröi vaalea reunus. Karttakielen syytä ei aina tiedetä, ja sitä ei tarvitse oireettomana hoitaa, mutta keliakia on hyvä pitää mielessä. Keliakia saattaa liittyä myös burning mouth-syndroomaan, jossa esiintyy epätyypillistä suun limakalvokipua. Keliakia aiheuttaa myös suun kuivuutta.

Kasvavalla lapsella hoitamaton keliakia aiheuttaa kiilteen kehityhäiriöitä. Kehityshäiriöt esiintyvät symmetrisesti, eli niitä esiintyy molemmin puolin leukoja samaan aikaan kehittyneissä hampaissa. Kehityshäiriöisen hampaan pinta voi olla rosoinen, kellertävän ruskea, vihlova ja hammas on heikompi kestämään purentapainetta ja suojautumaan reikiintymiseltä. Keliakia voi aiheuttaa lisäksi ongelmia hampaiden puhkeamisessa.

(Kuva: Dental and Oral Manifestations of Celiac Disease, Cruz et al 2018.)

Kuvassa alamolaari, jossa kiille on kokonaan murtunut ja hammas reikiintynyt kehityshäiriön vuoksi.

Hammaslääkärin epäillessä keliakiaa tulisi potilas ohjata eteenpäin tutkimuksiin lääkärille. Keliakian ainut oire voi joskus olla suun oire, etenkin hiljaisissa ja epätyypillisissä muodoissa.  Keliakiapotilaalla, jolla on todettu hampaiden kovakudosten vaurioita, tulisi olla tihennetty käyntiväli hammashoitolaan. Heikot hampaat tulisi suojata pinnottamalla, fluorikäsittelyllä, tai täyttein ja kruunuin.

Keliakian suuoireiden tulisi hävitä, kun potilas siirtyy noudattamaan tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota. Suuoireiden palaaminen saattaa olla ainut oire gluteenikontaminaatiosta, jolloin potilaan tulisi miettiä ruokavaliotaan uusiksi ja hakeutua lääkäriin keliakiavasta-aineiden kontrolloimista varten.