Kollegahaastattelu: HLL Riku Rinne

07.05.2020

Tällä viikolla olen seurannut etänä mm. suun limakalvomuutosten diagnostiikan ja hoidon webinaaria. Kiireetöntä hammashoitoa ollaan monin paikoin käynnistämässä kesäkuuhun mennessä tietyin rajoituksin, koronatilannetta seuraten. Omassa työpaikassani tullaan priorisoimaan ensin lasten tarkastuksia ja kiireellistä hoitoa. 

Lisäksi sain ilokseni Paroblogin haastatteluun HLL Riku Rinteen.
Kuka?

Yksityishammaslääkäri, HLL Riku Rinne, 59 vuotta.

 Hll 1986, Hl-liiton, Hl-seuran(Apollonian) ja Turun hammasääkäriseuran jatkokoulutuskursseja kymmenittäin, implantologian jaoston jäsen alusta asti, viulunsoitosta IIb-tutkinto soitettu v1994 Turun konservatorioon, perhe puoliso Ulrika ja kaksi aikuista tytärtä. 

Harrastuksina vapakalastus ja viulunsoitto ja -keikat.

Kuvassa Riku ja perustyökalunsa 3mm:n luksaattori.
 • Milloin opiskelit ja miksi päätit aikanaan ryhtyä hammaslääkäriksi?

Opiskelin 1980-1986 TY:ssa ; lukiossa kävi hammaslääketiedettä opiskeleva Timo kertomassa opiskelustaan Turussa ja se tuntui luonnikkaalta asialta :päivätyö ja käsillä tekemistä ihmisten kanssa suht hyvällä palkalla.

 • Onko sinulla jotain mukavaa muistoa opiskeluajoilta?

Kandiseura oli erittäin aktiivinen vielä 80-luvun alkupuolella; oli oma kerhohuoneisto ensiksi Aurakadulla ja sitten Kirkkotiellä, minne sen talkoovoimin rakensimme. 

THLKS:n urheilujoukkueet pärjäsivät hyvin yliopistosarjoissa salibandyssä ja muissakin joukkuelajeissa. Opiskeluaika oli hyvin yhteisöllistä kurssikavereiden kanssa. Loma-aikoina opiskelun alkuvuosina töihin pääsi Tukholmalaisiin sairaaloihin ja omalta ,ylemmiltä kursseilta ja rinnakkaisilta lääkiskursseilta oli kymmenittäin opiskelijoita siellä töissä. 

Hammasklinikalle perustettiin 80-luvun puolivälissä orkesteri professori Erkki Oksalan aloitteesta. Harjoituksia pidettiin maanantai-iltaisin ja esiintymisiä oli vuosittain lukuisia, mm. Hammaslääkäripäivien avajaisissa kävimme soittamassa muistaakseni ainakin viidesti. Orkesterissa soittanut ehl Asko Kuusilehto ideoi hammasaiheisia vaudeville-esityksiä joita esitettiin Turussa ja Helsingissä tämän orkesterin toimiessa runkona ja esiintyjinä oli laulavia kollegoja. Hammasorkesteri toimi pitkälle 90-luvulle saakka.

 • Onko korona vaikuttanut työnkuvaasi?

Olen työskennellyt päätoimisesti 32 vuotta samassa toimipaikassa yksityishammaslääkärinä. Nykyinen isäntäorganisaationi Oral lyhensi vastaanottoaikojamme niin että teen nyt 3-päiväistä työviikkoa.

 • Kerro vähän urastasi, oletko ollut monessa paikassa töissä? Oletko joskus harkinnut erikoistumista tai tutkimustyötä?

Opiskelun jälkeen orientoiduin Raumalla TK:ssa. Sieltä tulin vuodeksi takaisin hammasklinikalle suorittamaan siviilipalvelusta 12 kk:ksi vastaanotto-osastolle ja -klinikalle. Sen jälkeen tein vuoden työtä Turun kaupungin TK:ssa. Nykyiselle työpaikalleni tulin elokuussa 1988. Kirurgisia toimenpiteitä olen käynyt urani aikana tekemässä keikkaluonteisesti Kaarina TK:ssa,YTHS:llä, yksityisvastaanotoilla Turussa ja Salossa.

Kirurgiaan erikoistuminen oli haaveena. Ostin 80-luvun lopussa muutaman kuukauden sisään oman asunnon ja vastaanoton osuuden Hämeenkadulta. Heti tähän perään olisi ollut mahdollista päästä erikoistumaan, mutta se ei sitten ollut taloudellisesti mahdollista. Onneksi jatkokoulutuksen kautta on mahdollista syventää tietojaan jos vain itse siihen haluaa panostaa.

 • Oletko ollut tyytyväinen ammatinvalintaasi?

Olen erittäin tyytyväinen. Pidän käsityöstä sen kaikissa muodoissa. Isäni, isoisäni ja isoisoisäni olivat seppiä. Oman yritykseni nimi onkin Hammasseppä Rinne Oy.

 • Toimit yksityishammaslääkärinä: miten koet yksityishammaslääkärin työn eroavan esim. julkisella puolella työskentelystä?

En tunne tämän hetken julkisen puolen toimenkuvaa. Omalta osaltani yksityishammaslääkärin työtä toisaalta rajoittaa, mutta myös auttaa, kuuluminen isoon toimijaan Oraliin.

Koen saavani tehdä työtäni tällä hetkellä varsin omaehtoisesti, mutta suurin syy siihen varmastikin on se, että hoidan pääsääntöisesti omia RC-potilaita, jotka työllistävät minut käytännössä täyspäiväisesti. 

 • Minkälainen oli tyypillinen työpäiväsi ennen koronaa?

Tietokoneen avaus, soittopyyntöjen tsekkaus, hoitajan kanssa palaveri jos jokin leikkaus tulossa- muutoin toimenpiteet hoitaja näkee potilaan muistilapusta mitä tullaan tekemään. 3 tuntia kliinistä työtä, ½h tauko ja 3 h työtä. Jossain väleissä käydään kahvilla.

 • Mistä nautit kaikkein eniten työssäsi? Mikä on lempitoimenpiteesi?

Kokonaisvaltaisesta hoidosta eli siitä miten saan käsityön avulla hoidettua suussa tilanteita parempaan kuntoon kotihoitoa parantaneelle motivoituneelle potilaalle. Lempitoimenpide kuitenkin hampaan poisto.

 • Mistä nautit kaikkein vähiten työssäsi?

Ei-motivoituneista potilaista. Jotkut vain eivät tee kotona oma osuuttaan.

 • Mitä mielestäsi vaaditaan hyvältä hammaslääkäriltä, tai yksityishammaslääkäriltä?

Ihmisten kanssa tultava toimeen, ylimielinen ei saa olla koskaan. Mitä luvataan se tehdään; aikataulutukset esim mietittävä tarkkaan samoin kustannusarviot. Rehellisyyttä. Käsityötaito olisi hyvä olla vähintäänkin kohtuullinen.

 • Onko sinulla antaa vinkkejä miten jaksaa työuralla pitkään; miten kroppa kestää ja miten pysyy mielenkiinto hammaslääketieteeseen?

Työergonomiaan täytyy keskittyä ja pystyä muuttamaan tarvittaessa käytänteitään. Seisoen työskentelyä tulisi mahdollisimman paljon harrastaa. Tähän minua on kannustanut oma siskoni, joka sattumoisin toimii selkäliiton puheenjohtajana. Jokin säännöllinen liikuntaharrastus tärkeä, itselläni se on uinti jota nyt koronan aikana kaipaan kovasti. 

Mielenkiintoa on helppo pitää yllä osallistumalla 3-4 kertaa vuodessa jatkokoulutustilaisuuksiin ja keskustelemalla kollegojen kanssa.

 • Missä haluaisit nähdä itsesi 10 vuoden päästä?

Keikkailemassa Aninkaisten Sävelen kanssa ympäri Suomea. Ja välillä kalassa lastenlasten kanssa!

 • Millaisia terveisiä haluaisit lähettää potilaille, tai kollegoille tai opiskelijoille?

Kyllä se siitä, ennemmin tai myöhemmin. Käsien pesua saippualla.